Sunday, 16 May 2010

ESS och Disney?

Som pedagog är det lätt att beundra Kennedy Space Center för sitt sätt att blanda utbildning och underhållning som ett sätt att locka fler unga att ägna sig åt teknik och vetenskap. En tanke går till den kommande satsningen i Lund: European Spallation Source. Kommer vi att få se en lika spännande anläggning där som lockar publik från hela norra Europa? Kanske behöver vi lite hjälp av Disney…
/Lena

NASA

Tidigt imorse åkte vi 1.5 tim från Orlando till Kennedy Space Center där de faktiskt i förra veckan hade en shuttle launch. Första "rajden" var "Shuttle Launch Experience" där man fick vara med om en riktig uppskjutning. Hur coolt som helst! Lite skakig i benen blev man efter att de facto fått sitta i 90 graders vinkel, skakat häcken av sig och girat 3G.

Sedan spreds vi för vinden...några åkte busstur och några flanerade runt. Själv kollade jag in deras stora IMAX biograf där de visade filmen "Eye on the universe: The Hubble Space Telescope". Det var superhäftigt att se när de jobbade på teleskopet men också vilka bilder man fick se från teleskopet. Bilder jag aldrig sett förut! Människan gör verkligen framsteg...


Jag var sedan på ett ställe där man visade vilka olika kompetenser som behövs för att få hela NASA att fungera. Man påpekade hur viktigt det är med människorna som är med och bidrar, precis som det är för våra företag. De har utmaningar framför sig för att de ska ta nästa steg upp i rymden och de behöver allas hjälp för att lösa problemen. T.ex. har man inte löst hur man ska kunna förvara mat i rymdfärjorna över längre tid. Så...de behöver hjälp! Kanske kommer några av våra företag ha NASA som kund? :-)


Nu bär det av till gymet....

/Petra Palmgren Lindwall
Chalmers Innovation, Göteborg

Kennedy och Pluto

Det går att säga mycket om Amerikanerna, men deras känsla för service är hög. Serviceindustrin sysselsätter en oerhörd massa folk de flesta av dom äldre herrar och damer som är stolta över sitt jobb.
Dagens andra reflektion är att det blivit tydligt att de enorma summor åpengar man spederar på NASAs rymdprogram faktiskt bidrar till en del intressanta spin-offs som kommer gemene man tilgodo. Flera av dom har med cleantech och energieffektivisering att göra. Det är PR och kommunikationen om detta som brister.
Nu är det dags för mingel!
/Anders F