Monday 17 May 2010

Florida satsar på inkubatorer

Vi lyssnade alla på en underhållande lunchpresentation idag. Jerry Ross från Disney Entrepreneur Center berättade med inlevelse om de tre F:en som såväl startups som inkubatorer beöver för att lyckas: Fire, Fuel och Focus. Konstigt, jag hade en annan uppfattning om de tre fff:en för startups :-)

Innan Jerry gjorde sin entre presenterade en kongressrepresentant den satsning som Florida kommer att göra för att ytterligare stödja Floridas inkubatorer och dess IBO:er. Som jag uppfattar initiativet så verkar det vara väldigt likt Innovationsbron verksamhet. Hur vill de följa upp satsningen? Jag tycker att vi skall tipsa dem om FOKUS Analys...

Innovation in Action

Från Steamboat Willie till dagens animerade disneyfilmer och framförallt alla deras temaparker har varit en lång resa där Walt Disneys visioner ofta ansetts som helt galna och som har krävt många innovationer. Turen runt, under och på Disney Worlds Magic Kindgdom gav en insikt om hur långt före sin tid Walt Disney var. När Disney World byggdes startade han till exempel ett eget telefonbolag som grävde ner fiberoptik för all telekom, något man var först i världen med på 60-talet. Varför? För att luftledningar kunde ju förstöra det perfekta fotot! Men varför Fiberoptik? För att hela parken byggdes på träskmark, kopparkablar hade helt enkelt rostat sönder.
Det är en mycket spännande historia man får berättad för sig om hur imperiet Disney har byggts upp och något som är mycket tydligt är Disneys känsla för ledarskap och att få alla anställda att känna sig delaktiga. Samtliga 60 000 anställda i Orlando och 130 000 runt om i världen, oavsett om de är dansare eller jobbar i det egna tvätteriet som varje 8-timmarsskift tvättar 9 ton lakan och handdukar från de 24 egna hotellen, kallas för cast members. Because they are all part of the show, making magic happen!

Designing and Managing a Life Science & Cleantech Network

Melinda Richter från Prescience International berättade om hur de har utvecklat inkubatorer inom både Life Science och Cleantech. De verkar ha hittat spännande lösningar på bland annat samarbete mellan uppstartsbolag och stora företag. Två av deras exempel är San Jose BioCenter och EBC som är kopplat till Clean Energy Alliance. Hon menar att Life Science är nummer 1 för VC-investeringar även om Cleantech är den snabbast växande sektorn (se MoneyTreeTM Report – PWC-rapport om VC-finansiering).

David R. Lohr, Virginia Bio-Technology Research Park pratade om hur de har gått från att vara en incubator till att vara manager för ett nätverk av inkubatorer. Ett nyligen startat initiativ är Dominion Resources Greentech Incubator som man startat tillsammans med energibolaget Dominion Resources. På detta sätt får företaget snabb tillgång till nya idéer och uppstartsbolaget får tillgång till en stor kund som kan testa produkterna

En fråga från publiken var om man ser en utveckling mot att ha både cleantech och Life Science i samma inkubator, men svaret var negativt från David eftersom de är så olika. Däremot Melina var mer positiv för hon ser att det finns fördelar i att dela lab. Man ser också fördelar med när det svänger och biotech respektive cleantech blir mer eller mindre populärt.

Ny svensk exportindustri ?

Efter att ha lyssnat på Peter Harman från UK Business Incubation (UKBI) idag kan jag inte låta bli att tänka på att Sverige skulle ha stora möjligheter att exportera know-how inom företagsinkubation. UKBI hjälper olika länder att sätta upp inkubatorer och program och detta är en viktig intäktskälla för dem. Han berättade bland annat om deras insatser i Saudiarabien, Oman och Estland. Jag är övertygad om att det finns många svenskar som har unika erfarenheter av att sätta upp innovationssystem, både kvar i nuvarande inkubatorer och folk som lämnat branschen. Ring mig så sätter vi upp en ny svensk exportindustri. ;-)

Nyfiken

Kennedy Space Center gjorde intryck på oss alla som valde att åka dit. Häftigt helt enkelt.

Besöket skapade en massa nyfikenhet hos mig. Jag skulle verkligen vilja träffa personer som är insatta i det rent organisatoriska bakom ett av dessa gigantiska projekt. Hur ser organisationen ut? Hur tas beslut? Hur hanteras kritiska problem? Hur görs uppföljning av progress på olika nivåer? etc, etc. Superintressant.

ISS i sig är en intressant teknisk företeelse, men hur ser det politiska spelet ut bakom? Hur stora insatser görs, och vad, för att säkerställa projektet. Hur har man lyckats få dessa organisationer att samverka under så lång tid? Jag tror det var 1998 som avtalet skrevs och då kan man spekulera i hur lång tid diskussionerna har pågått innan man kom dit.

Mitt intresse är väckt och det ska bli intressant att lära sig mer om detta. Att vara nyfiken är en härlig känsla!